Безплатна доставка за поръчки над 100.00лв!!!

Еротично и секси бельо, Дамско бельо и Бански костюми големи размери | Smilewear | Подари усмивка Еротично и секси бельо, Дамско бельо и Бански костюми големи размери | Smilewear | Подари усмивка

Какво е да си влюбен?

Да знаеш, че си влюбен е чувство различно от всички останали. Хората, които са били влюбени някога познават усещането много добре. Другите не са толкова сигурни дали това е любов или просто временно привличане. За щастие, тялото ви има някои доста интересни начини да ви покаже тези чувства в каква фаза са.

Не можеш ли да изкараш този човек от главата? Мечтаеш за човека, когато трябва да работиш? Представяш си бъдещето ви заедно? Тези главозамайващи мисли могат да бъдат признаци на любов. Всъщност учените са дифинирали точно какво означава да се „влюбиш“. Изследователите са открили, че влюбеният мозък изглежда много по-различен от този, който преживява само страст, а също така и за разлика от мозъка на някого в дългосрочна връзка. Проучванията, водени от Хелън Фишър, антрополог от Rutgers University и един от водещите експерти по биологичната основа на любовта, са разкрили, че „влюбената“ фаза на мозъка е уникален и добре дефиниран период от време и има  знаци, че сте в него.

Любимия е специален

Когато сте влюбени, започвате да мислите, че вашият любим е уникален. Проучване от Института Кинси установи, че мозъкът на влюбен човек прилича на мозъка на човек, който е взел кокаин. Можете да благодарите на хормона допамин, който се освобождава за това чувство. Това е добро обяснение за това защо хората в новите взаимоотношения могат да действат абсолютно безсмислено.

Фокусиране върху положителните действия и мисли

Хората, които наистина са влюбени, са склонни да се фокусират върху положителните качества на своя любим, докато пренебрегват неговите отрицателни черти. Те също така се фокусират върху тривиални събития и обекти, които им напомнят за любимия си човек, мечтаят за тези скъпоценни малки моменти и спомени. Счита се, че това фокусирано внимание е резултат от повишени нива на централен допамин, както и от скок в централния норепинефрин – химикал, свързан с повишена памет при наличието на нови стимули. 

Емоционална нестабилност

Както е известно, влюбването често води до емоционална и физиологична нестабилност. Мислите прескачат между вълнение, еуфория, повишена енергия. Появава се безсъние и загуба на апетит, ускорено дишане, както и тревожност, паника и чувство на отчаяние, когато връзката ви страда дори от най-малкия неуспех. Да бъдеш влюбен, казват изследователите, е форма на пристрастяване.

Натрапчиво мислене

Хората, които са влюбени, съобщават, че прекарват средно повече от 85% от времето си през деня, размишлявайки над своя „обект на любов“, според Фишър. Интрузивното мислене, както се нарича тази форма на натрапчиво поведение, може да е резултат от понижени нива на централен серотонин в мозъка, състояние, което преди е било свързано с обсесивно поведение.

Емоционална зависимост

Влюбените редовно проявяват признаци на емоционална зависимост от връзката си, включително притежание, ревност, страх от отхвърляне и тревожност на раздяла. Например, Фишър и колегите й погледнаха мозъците на индивиди, гледащи снимки на отхвърлен любим човек, или някой, с когото те все още са влюбени, след като са били отхвърлени от този човек. Функционалната магнитно-резонансна образна диагностика (fMRI) показва активиране в няколко области на мозъка, включително области на предния мозък като cingulate gyrus, за които е доказано, че играят роля в кокаиновото желание. „Активирането на области, участващи в пристрастяването към кокаин, може да помогне да се обясни натрапчивото поведение, свързано с отхвърлянето в любов“, пишат изследователите през 2010 г. в Journal of Neurophysiology.

Чувства на съпричастност

Хората, които са влюбени, като цяло изпитват силна съпричастност към своя любим, чувствайки болката на другия като своя собствена и са готови да жертват всичко за другия човек.

Привеждане в съответствие на интересите

Влюбването е белязано от тенденция да пренареждате ежедневните си приоритети и/или да променяте дрехите ви, маниерите, навиците или ценностите, така че да се съвпаднат по-добре с тези на любимия ви. В друго проучване на Фишър, представено през 2013 г. на конференцията „Being Human“, тя представя, че хората са привлечени от техните противоположности, поне техните „мозъчно-химични“ противоположности. Например, нейните изследвания установяват, че хората с така наречените тестостеронови доминантни личности (силно аналитични, конкурентни и емоционално съдържащи се) често са привличани към партньори с личности, свързани с високи нива на естроген и окситоцин – тези индивиди обикновено са „съпричастни, възпитаващи, доверчиви..”каза Фишър през 2013 г.

Властни чувства

Онези, които са дълбоко влюбени, обикновено изпитват сексуално желание за своя любим, но понякога се появява и емоционално притежание. Смята се, че това притежание е еволюирало така, че влюбеният човек принуждава своя партньор да отхвърли други ухажори, като по този начин ухажването в двойката не се прекъсва, докато не се появи бебето.

Желание за емоционален съюз

Докато привличането и желанието за секс е важно за влюбените хора, стремежът към емоционален съюз има предимство. Едно проучване установи, че 64% от влюбените (същия процент за двата пола) не са съгласни с твърдението, че „Сексът е най-важната част от връзката“

Чувствам се извън контрол

Фишър и нейните колеги открили, че хората, които съобщават, че са „влюбени“, обикновено казват, че тяхната страст е неволна и неконтролируема. В книгата си „Love and Limerence,“ от 1979 г. покойният психолог Dorothy Tennov помолил 400 мъже и жени в Кънектикът да отговорят на 200 предложения за романтична любов. Много от участниците изразяват чувство на безпомощност, заявявайки, че тяхната мания е ирационална и неволна. Според Фишър, един от участниците, бизнесмен в началото на 50-те си години, много точно описва състоянието: „Осъзнавам, че това привличане към Емили е вид биологично, инстинктивно действие, което не е доброволно или логично действие. Опитвам се отчаяно да споря с него, да огранича влиянието му, да го насоча (в секс, например), да го отрека, но как по дяволите, да я направя. Въпреки че знам, че с Емили нямаме абсолютно никакъв шанс да направим съвместен живот, мисълта за нея е мания“ – обяви Фишър през 2016 г. онлайн в Nautilus.

Много интересен факт е, че сърцето ти може да пропусне ритъма си, когато мислиш за този, който обичаш. Проучване, проведено от Университета в Калифорния, представя, че сърцата на двойките започват да бият в еднакъв ритъм, когато те се влюбват.

Друго проучване установи, че малките капризи могат да накарат човек да потърси по-дълбоко в любовта с някого, а не само с физически атрибути, защото хората имат уникални предпочитания.

Открийте някой, който ви кара да се чувствате у дома. Бъдете влюбени в човека до вас. Бъдете влюбени и удовлетворени в работата си. Бъдете влюбени в природата. Бъдете влюбени в красотата, която ни заобикаля. Бъдете влюбени в бельото си.

Имайте страстта която възпламенява.  Защото това е истинската любов.

Източник: Livescience

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!
X